Instroomtoets

In sommige gevallen leg je een instroomtoets af. Dat verschilt per opleiding. Lees hieronder hoe het werkt.

Is een instroomtoets verplicht?

Nee

  • Als je wilt instromen in jaar 1 en je hebt een havo-, mbo- (niveau 4) of vwo-diploma met de betreffende taal als examenvak.
  • Wanneer je een vergelijkbare vooropleiding in het buitenland hebt afgerond waarbij je het onderwijs in de studietaal (Nuffic-waardering) hebt gevolgd en je het certificaat NT2 niveau II hebt behaald, kun je in jaar 1 instromen.

Ja

  • Als je in bezit van een havo-, mbo- (niveau 4) of vwo-diploma bent, maar je de studietaal niet als examenvak hebt gedaan.
  • Als je niet in bezit van bovengenoemde diploma‚Äôs bent, ouder dan 25 jaar bent en
    aantoonbaar beschikt over relevante (werk)ervaring in/met de taal van je keuze.
  • Als je op basis van een afgeronde universitaire of hbo-opleiding, gericht op de taal van je keuze en/of relevante werkervaring in/met de taal van je keuze in een hoger jaar wilt instromen.
  • Als je op basis van een afgeronde universitaire of hbo-opleiding, gericht op de taal van je keuze en/of relevante werkervaring in/met de taal van je keuze in het afstudeerprofiel Tolken (jaar 4) wilt instromen.

Wat wordt er getoetst?

De instroomtoets zorgt ervoor dat je op jouw niveau kunt gaan studeren. De opdrachten zijn gebaseerd op de onderdelen van ons studieprogramma. Aan de hand van de resultaten kunnen we een goede inschatting maken van je kennis en vaardigheden en het niveau dat daar het beste bij past. Immers, een te moeilijke studie is niet leuk, maar een te makkelijke ook niet!

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen