STAP-budget

Overheidssubsidie voor korte cursussen

Wat is STAP-budget?

STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je een cursus, training of opleiding kunt volgen die je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Jaarlijks kun je voor één opleiding maximaal €1.000 STAP-budget aanvragen via een portal van UWV. De STAP-regeling vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten.

Welke opleidingen vallen onder STAP-budget?

Voor de aanvraagperiodes van september en november 2023 komen alleen OCW-erkende scholingen in aanmerking voor STAP-budget. Je kunt STAP-budget aanvragen voor korte modules van ITV Hogeschool die onderdeel maken van de bacheloropleiding. In de beschrijving van de module kan je zien of deze in aanmerking komt voor de subsidie.

Voor wie is het STAP-budget?

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
  • Je opleiding start niet eerder dan over 4 weken en binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Schrijf je op tijd in voor de opleiding 
Check of opleiding in aanmerking komt voor STAP-budget in de beschrijving van de module. Schrijf je uiterlijk een week voor de STAP-aanvraag in via het inschrijfformulier en vink STAP-inschrijving aan. Als je aan de toelatingseisen voldoet, sturen we je een STAP-aanmeldbewijs. 

Vraag op tijd via UWV je STAP-budget aan
De aanvraagperiodes van het UWV starten op 18 september en 15 november 2023. Zodra de aanvraagperiode is geopend ga je naar het STAP-portaal van UWV. Zoek hier de juiste opleiding van ITV Hogeschool. Met het STAP-aanmeldbewijs van ITV Hogeschool kan je nu jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Binnen 4 weken stuurt het UWV jou een bericht over de status van jouw aanvraag. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan krijgen wij ook bericht van het UWV en gaan we direct voor jou aan de slag. Is de aanvraag niet goedgekeurd? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Let op: krijg je geen STAP-budget, bijvoorbeeld omdat het budget in het tijdvak op is? Dan blijven de inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden van ITV Hogeschool gelden.

Belangrijk om te weten

Deze subsidie heeft een studievoortgangseis. Je ontvangt de subsidie alleen als je de studie afrondt met een diploma, certificaat of als je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. In geval van bijzondere situaties, zoals het niet afmaken of niet kunnen starten van de opleiding door ziekte of andere persoonlijke omstandigheden, kan hierop een uitzondering worden gemaakt door UWV. 

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen