Engels

Engels

Nederlanders zijn geweldig in Engels. Tenminste, dat vinden ze zelf. In de rest van de wereld staan we vooral bekend om ons Dunglish: een merkwaardige mix van Nederlands en Engels. Er is zelfs een boek over verschenen: ‘What & How in Dunglish: een bloemlezing van het meest gênante en onbedoeld grappig gebruik van steenkolenengels.’ Nederlanders goed in Engels? Make that the cat wise!

Engels actueel?

Er is een grote behoefte aan goed opgeleide, accurate en culturele specialisten Engels. De taal is sterk aan het veranderen door de opkomst van landen als China en India. Veel internationale onderhandelingen zijn in het Engels. Hoe meer landen deze taal gaan gebruiken, hoe groter de invloed op the Queen’s English en het Amerikaans. Dat is een echte uitdaging voor een tolk of vertaler. Engels is actueler dan ooit.

Opleiding Vertaler Engels

Je wilt vertaler Engels-Nederlands en/of Nederlands-Engels worden. Controleer bij de Toelatingseisen welke voorkennis van het Engels en van het Nederlands wordt verwacht om aan de opleiding te kunnen beginnen.

De collegeperiode loopt van september tot mei en vaak kun je in de zomer ook nog zelf opdrachten afronden. Zelfdiscipline en een goede planning zijn onontbeerlijk bij een studie in deeltijd en dat is hier niet anders. De studielast is sterk afhankelijk van vooropleiding, werkervaring en in hoeverre je extra tijd vrij kunt maken om aan de studie te besteden.

Voor studenten in het buitenland is een speciaal traject ontwikkeld, een combinatie van individuele begeleiding, online groepscontactmomenten en zelfstudie.

De opleiding duurt vier jaar. Je studeert af in de richting Vertaler Engels. Tijdens de eerste twee collegejaren maak je ook kennis met het beroep tolk zodat je in het derde jaar eventueel kunt besluiten om voor afstudeerprofiel Tolken te kiezen.

Opleiding Tolk Engels

Tolken en vertalers volgen voor een groot deel hetzelfde programma aan ITV Hogeschool. De eerste drie jaar zijn alle vakken gelijk. In het derde jaar neem je deel aan de minor Introductie in Tolken. Rond je deze met succes af, dan word je toegelaten tot het vierde jaar tolken.

Het is ook mogelijk om met een andere vooropleiding in te stromen in het vierde jaar Tolken. Je moet dan wel beschikken over een grondige kennis van je moedertaal, een uitstekende beheersing van de vreemde taal, een afgeronde universitaire of hbo-opleiding en een zeer goede algemene ontwikkeling. 

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen