Frans

Frans

Couleur locale wordt jouw grootste uitdaging als tolk of vertaler Frans. Want Fransen denken en handelen net even anders dan Nederlanders. Ze drukken zich soms ook behoorlijk anders uit.

Word kenner van de Franse taal en cultuur

Al studerend groei je uit tot een kenner van de Franse taal en cultuur en ben je steeds beter in staat om de verschillen niet alleen te zien, maar ook te overbruggen. Dat is immers wat je als vertaler of tolk moet kunnen om de boodschap over te brengen. De ene dag vertaal je een handleiding, de andere dag ga je aan de slag met een Franstalige speech van de directeur van een bedrijf. Je bent een bruggenbouwer, probleemoplosser, communicatiedeskundige en cultuuradviseur. Je kunt je perfect inleven in de gedachtewereld van de Fransen.

Opleiding Vertaler Frans

Je wilt vertaler Frans-Nederlands en/of Nederlands-Frans worden. Controleer bij de Toelatingseisen welke voorkennis van het Frans en van het Nederlands wordt verwacht om aan de opleiding te kunnen beginnen.

De collegeperiode loopt van september tot mei en vaak kun je in de zomer ook nog zelf opdrachten afronden. Zelfdiscipline en een goede planning zijn onontbeerlijk bij een studie in deeltijd en dat is hier niet anders. De studielast is sterk afhankelijk van vooropleiding, werkervaring en in hoeverre je extra tijd vrij kunt maken om aan de studie te besteden.

Voor studenten in het buitenland is een speciaal traject ontwikkeld, een combinatie van individuele begeleiding, online groepscontactmomenten en zelfstudie.

De opleiding duurt vier jaar. Je studeert af in de richting Vertaler Frans. Het is ook mogelijk om in twee vreemde talen af te studeren, met Engels als tweede taal. Tijdens de eerste twee collegejaren maak je ook kennis met het beroep tolk zodat je in het derde jaar eventueel kunt besluiten om voor afstudeerprofiel Tolken te kiezen.

Opleiding Tolk Frans

Tolken en vertalers volgen voor een groot deel hetzelfde programma aan ITV Hogeschool. De eerste drie jaar zijn alle vakken gelijk. In het derde jaar neem je deel aan de minor Introductie in Tolken. Rond je deze met succes af, dan word je toegelaten tot het vierde jaar tolken.

Het is ook mogelijk om met een andere vooropleiding in te stromen in het vierde jaar Tolken. Je moet dan wel beschikken over een grondige kennis van je moedertaal, een uitstekende beheersing van de vreemde taal, een afgeronde universitaire of hbo-opleiding en een zeer goede algemene ontwikkeling.

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen