Italiaans

Italiaans

Vaak wordt Italiaans geassocieerd met het begrip ‘klassiek’. Deze associatie met de oudheid en geschiedenis is zeker niet misplaatst, maar ook het moderne, hedendaagse Italië is een rijke bron van inspiratie voor talloze kunstenaars en vakmensen.

Culturele bijdrage

De Italiaanse cultuur is in al haar facetten niet weg te denken uit het hedendaagse cultuurdebat in Europa en op wereldwijd niveau. Op de meest uiteenlopende gebieden, variërend van mode, design, architectuur en toerisme tot beeldende kunst, literatuur en niet te vergeten eten en koken, levert Italië al eeuwenlang een belangrijke bijdrage aan onze cultuur. La vita è bella, zeker als je tolk of vertaler Italiaans bent.

Opleiding Vertaler Italiaans

Je wilt vertaler Italiaans-Nederlands en/of Nederlands-Italiaans worden. Controleer bij de Toelatingseisen welke voorkennis van het Italiaans en van het Nederlands wordt verwacht om aan de opleiding te kunnen beginnen. Is jouw Italiaans nog niet goed genoeg om aan de opleiding te beginnen? Geen probleem. Met de basiscursus Italiaans stomen we je klaar voor de opleiding. Voorkennis is niet nodig om deel te nemen. Na afloop van de cursus laten we je weten of je al klaar bent voor de bacheloropleiding.

De collegeperiode loopt van september tot mei en vaak kun je in de zomer ook nog zelf opdrachten afronden. Zelfdiscipline en een goede planning zijn onontbeerlijk bij een studie in deeltijd en dat is hier niet anders. De studielast is sterk afhankelijk van vooropleiding, werkervaring en in hoeverre je extra tijd vrij kunt maken om aan de studie te besteden.

Voor studenten in het buitenland is een speciaal traject ontwikkeld, een combinatie van individuele begeleiding, online groepscontactmomenten en zelfstudie.

De opleiding duurt vier jaar. Je studeert af in de richting Vertaler Italiaans. Het is ook mogelijk om in twee vreemde talen af te studeren, met Engels als tweede taal. Tijdens de eerste twee collegejaren maak je ook kennis met het beroep tolk zodat je in het derde jaar eventueel kunt besluiten om voor afstudeerprofiel Tolken te kiezen.

Opleiding Tolk Italiaans

Tolken en vertalers volgen voor een groot deel hetzelfde programma aan ITV Hogeschool. De eerste drie jaar zijn alle vakken gelijk. In het derde jaar neem je deel aan de minor Introductie in Tolken. Rond je deze met succes af, dan word je toegelaten tot het vierde jaar tolken.

Het is ook mogelijk om met een andere vooropleiding in te stromen in het vierde jaar Tolken. Je moet dan wel beschikken over een grondige kennis van je moedertaal, een uitstekende beheersing van de vreemde taal, een afgeronde universitaire of hbo-opleiding en een zeer goede algemene ontwikkeling.

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen