Spaans

Spaans

Het ene moment vertaal je een Colombiaanse geboorteakte. Het andere moment bewerk je een artikel over een conflict tussen Argentiniƫ en Uruguay. Of misschien sta je wel een Spaanstalige verdachte bij in een rechtszaak in Amsterdam. Met maar liefst twintig Spaanstalige landen in de wereld is er altijd wel wat te tolken of te vertalen.

Veelzijdige studie

Tijdens de studie kom je uiteenlopende onderwerpen tegen. Zoals de Spaanse literatuur van de Gouden Eeuw en de oorsprong van het verschil tussen het Spaans in Latijns-Amerika en dat in Spanje. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de rijke Spaanstalige literatuur. Borges, Isabel Allende en PĆ©rez-Reverte komen allemaal aan bod.

Opleiding Vertaler Spaans

Je wilt vertaler Spaans-Nederlands en/of Nederlands-Spaans worden. Controleer bij de Toelatingseisen welke voorkennis van het Spaans en van het Nederlands wordt verwacht om aan de opleiding te kunnen beginnen. Is je Spaans nog niet goed genoeg om te beginnen aan onze bachelor? Schrijf je dan in voor onze basiscursus Spaans. De cursus bestaat uit twintig bijeenkomsten. Na afloop van de cursus krijg je een advies over deelname aan de bacheloropleiding Vertaler Spaans.

De collegeperiode loopt van september tot mei en vaak kun je in de zomer ook nog zelf opdrachten afronden. Zelfdiscipline en een goede planning zijn onontbeerlijk bij een studie in deeltijd en dat is hier niet anders. De studielast is sterk afhankelijk van vooropleiding, werkervaring en in hoeverre je extra tijd vrij kunt maken om aan de studie te besteden.

Voor studenten in het buitenland is een speciaal traject ontwikkeld, een combinatie van individuele begeleiding, online groepscontactmomenten en zelfstudie.

De opleiding duurt vier jaar. Je studeert af in de richting Vertaler Spaans. Het is ook mogelijk om in twee vreemde talen af te studeren, met Engels als tweede taal. Tijdens de eerste twee collegejaren maak je ook kennis met het beroep tolk zodat je in het derde jaar eventueel kunt besluiten om voor afstudeerprofiel Tolken te kiezen.

Opleiding Tolk Spaans

Tolken en vertalers volgen voor een groot deel hetzelfde programma aan ITV Hogeschool. De eerste drie jaar zijn alle vakken gelijk. In het derde jaar neem je deel aan de minor Introductie in Tolken. Rond je deze met succes af, dan word je toegelaten tot het vierde jaar tolken.

Het is ook mogelijk om met een andere vooropleiding in te stromen in het vierde jaar Tolken. Je moet dan wel beschikken over een grondige kennis van je moedertaal, een uitstekende beheersing van de vreemde taal, een afgeronde universitaire of hbo-opleiding en een zeer goede algemene ontwikkeling.

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen