Joline Delhaas

Spanish appt

Joline woonde ruim zes jaar in Spanje en is dankzij een opleiding van ITV Hogeschool nu beëdigd tolk Spaans. “Dat was voor mij een logische stap. Ik ken de Spaanse taal goed en werk als freelance redacteur. Als tolk kan ik die twee werelden goed combineren en bovendien van betekenis zijn voor anderen.”

Bruggen bouwen

Iets voor anderen betekenen en maatschappelijke betrokkenheid zijn belangrijke drijfveren voor Joline. Daarom was ze ooit de studie Journalistiek begonnen. Door een uitwisselingsproject belandde ze in Spanje en bleef daar uiteindelijk wonen. Ze pikte de Spaanse taal en cultuur op. Daarnaast verbleef ze ook langere tijd in Latijns-Amerikaanse landen en ervaarde de grote verschillen tussen culturen. “In Nederland zijn we direct en individueel. Op andere plekken is het voorzichtiger en socialer. Ik merkte dat ik bruggen kon bouwen dankzij mijn kennis van de taal en culturen.” Bij terugkomst in Nederland wilde ze daar verder in duiken en klopte aan bij ITV Hogeschool.

Opleiding bij ITV Hogeschool

Dankzij haar goede kennis van de Spaanse taal kon Joline na het afleggen van een instroomtoets het eerste gedeelte van de opleiding overslaan. “Ja, dat was prettig, ook dat het een deeltijdstudie is, maar ik moet zeggen dat het best pittig was naast mijn werk als redacteur en tekstschrijver. Ik was op zaterdag op school en doordeweeks studeerde ik dan tussen mijn werk door. Ik leerde de fijne kneepjes van het vak, de technieken. Voor mij betekent tolken ook dat je kennis hebt van de actualiteiten. Het nieuws volgen hoort erbij. Als je Zuid-Amerikaanse mensen bijstaat is het essentieel dat je bijvoorbeeld de politieke onrust per land kent. Er zit dus ook veel tijd in kranten lezen en journaals bijhouden.”

Dankbaar werk

“Tolk zijn is dankbaar werk. Je bent een belangrijke schakel in communicatie voor mensen. Ik werk nu veel met vluchtelingen en in de gezondheidszorg en voor justitie. Daar kom ik ingewikkelde en emotionele situaties tegen. Er zijn ook luchtiger opdrachten hoor, zoals werken voor televisieprogramma’s en documentaires.” Joline werkt nu als zelfstandig tolk en dat bevalt haar goed. Het past bij mijn andere werk. Aan het begin van haar carrière neemt ze veel uiteenlopende opdrachten aan. “Ik maak veel uren om zo ervaring op te doen. Die variatie in opdrachten is fijn, hoewel ik wel merk dat ik een voorkeur heb voor opdrachten waar ik iets persoonlijks kan toevoegen.
“Mijn grootste uitdaging voor de toekomst? Dat is om het vak meer zichtbaar te maken. Als tolk leer je je onzichtbaar op te stellen, maar het werk is zó belangrijk voor de samenleving dat die toegevoegde waarde wat mij betreft wel zichtbaarder mag zijn.”

© 2021 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen