Waarom skills lab in de vertaalopleiding?

Waarom skills lab in de vertaalopleiding?

Vertalers doen veel meer dan alleen vertalen. Denk aan administratie, klantenbeheer en - contact, offertes opstellen en het werken met de nieuwste vertaalsoftware. Om studenten deze extra skills te leren, is ITV Hogeschool dit jaar gestart met het Skills Lab.

Wat is het Skills Lab? 
Het Skills Lab wordt gegeven in jaar 3. Het doel is studenten op een veilige manier kennis te laten maken met de commerciële en technische vaardigheden die vertalers nodig hebben. Door deze nieuwe kennis zijn studenten straks beter voorbereid als ze aan de stage beginnen of na de studie de arbeidsmarkt opgaan.

Hoe werkt het?
Voor het Skills Lab wordt jaarlijks een fictief bedrijf opgericht, dit jaar is dat Gamers United, een online platform met een grote community die informatie deelt over gaming, in de breedste zin van het woord. Het gaat niet alleen om games zelf, maar bijvoorbeeld ook over de invloed van kunst of politiek beleid. Gamers United gaat in mei 2022 een event organiseren. Voor dit event is er een website gemaakt. Het bedrijf heeft de studenten van het Skills Lab gevraagd hiervoor meertalige content te leveren.

De eerste resultaten
Studenten werken in groepen (vertaal- & communicatiebureaus) en hebben per bureau een offerte opgesteld voor deze tender. Daarin stellen ze zichzelf voor en er staat een marketingplan in, compleet met tijdlijn en geschatte kosten. Naast de zakelijke communicatie met de CEO van Gamers United, geven we als docenten de nodige achtergrondinformatie om de deelopdrachten uit te voeren.

Voor veel studenten was het even schrikken, maar er liggen nu fantastische offertes op tafel. Hierin komt duidelijk de veelzijdigheid van het beroep en van onze studenten naar voren. We zijn heel benieuwd naar de prachtige websites die het Skills Lab zal opleveren.

Kijk hier naar een video-pitch van een groep derdejaars studenten waarmee zij aan het eind van de eerste editie van het Skills Lab hun vertaalbureau presenteerden.

Maleen Hof, hoofd domein Professionalisering en coördinator stages

© 2023 ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen