Je kunt starten met de opleiding Bachelor Tolk/Vertaler of het hbo-deelprogramma Multilingual Communication als je één van de volgende diploma's hebt:
havo-diploma
vwo-diploma
mbo-diploma (niveau 4)
gelijkwaardig buitenlands diploma en kennis van het Nederlands op minimaal B2-niveau. Onze toelatingscommissie zal je diploma na de inschrijving beoordelen
Heb je niet het juiste diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan moet je een instroomtoets doen. De instroomtoets leg je ook af als je in een hoger jaar wilt instromen. Lees hieronder over het inschrijvingsproces en de instroomtoets.
Inschrijvingsproces
Het inschrijvingsproces bestaat uit drie fases:
1. Inschrijving Je schrijft je in via het online inschrijfformulier op deze pagina. Daarna vragen wij je om extra informatie aan te leveren, zoals een kopie van je identiteitsbewijs, je diploma's en je keuzes voor de opleiding.
2. Toelating Wij controleren zo snel mogelijk of je aan de toelatingseisen voldoet. Als je vooropleiding onvoldoende aansluit op de studie die je wilt gaan volgen, of als jij in een hoger jaar wilt instromen, nemen wij contact met je op om de instroomtoets te bespreken.
3. Matching We sturen je een factuur voor het eenmalige inschrijfgeld. Na betaling van het inschrijfgeld ontvang je van ons een definitieve bevestiging van inschrijving en informatie over de vrijblijvende matching voor persoonlijk studieadvies.
Voor wie is de instroomtoets?
Een instroomtoets bepaalt op welk niveau je in onze bacheloropleiding kunt instromen. Je kunt je niveau in twee situaties laten meten:
1. Je bent 21 jaar of ouder en je wilt aan de opleiding beginnen, maar je voldoet niet aan de toelatingseisen. Bij voldoende resultaat voor de instroomtoets kun je starten met de opleiding.
2. Je hebt een universitaire of hbo-vooropleiding, gericht op de taal van je keuze en relevante werkervaring in/met de taal van je keuze. Je kunt de instroomtoets afleggen om te kijken of je vrijstelling kunt krijgen voor de vreemde taal. Met de vrijstelling kun je eventueel in een hoger jaar instromen. Deze optie geldt alleen voor de opleidingsvariant met één vreemde taal en is mogelijk voor Duits, Engels, Italiaans, Frans, Russisch of Spaans.
Voor een succesvol studieverloop is het belangrijk dat de opleiding en jij bij elkaar passen. Daarom organiseren wij na de inschrijving een matching die bestaat uit een thuisopdracht en een online kennismakingsgesprek. De resultaten van de opdracht en het gesprek zijn niet bindend. Het is bedoeld om je een persoonlijk advies voor je studieloopbaan te geven. Heb jij een instroomtoets afgelegd? Dan krijg je geen thuisopdracht, maar nodigen wij je alleen uit voor een kennismakingsgesprek.
Hoe werkt de matching? Na de inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving waar je de opdracht met uitleg vindt. De opdracht bestaat uit een tekstfragment dat met behulp van automatische tekst- en vertaaldiensten is vertaald en dat jij vervolgens redigeert. In het kennismakingsgesprek met de docent laat je zien hoe je tot jouw ideeën bent gekomen. De docent zal ook informeren naar je ambities en verwachtingen van de opleiding en een persoonlijk advies voor je studieloopbaan geven. Vervolgens ontvang je een definitieve bevestiging van inschrijving voor de hbo-opleiding.
Module Tolken (Algemene Tolktechnieken)
Het is mogelijk om een tolkmodule van de bacheloropleiding los te volgen. Na deze module en het succesvol afleggen van de toets kun je je inschrijven als beëdigd tolk op C1-niveau in het Register van beëdigde tolken en vertalers (Rbtv). Om deel te kunnen nemen aan de tolkmodule moet je een uitstekende beheersing van het Nederlands en een grondige kennis van één van de zes talen hebben. Dit wordt getoetst voor aanvang van het programma in een online intakegesprek. Kijk hier voor meer informatie.
Starten in september? Meld je nu nog aan!
De colleges starten op 21 september. Meld je zo snel mogelijk aan!
Wil je eerst een beter beeld hebben van het werkveld van taalspecialisten en weten of je er geschikt voor bent? Dan kan je onze online oriëntatiecursus volgen. De opdrachten die je maakt in de cursus kun je bovendien gebruiken voor de aanmeldingsprocedure. Zo bereidt de cursus je ook voor op de toelating.